Dublin

”IN DUBLIN FAIR CITY…”

Dublinissa 2-3.5. 2019 oli Euroopan muistelutyöverkoston kaksipäiväinen kansainvälinen konferenssi ”THE THEATRE OF MEMORY”, johon osallistui luovan muistelun asiantuntijoita 15:sta maasta. Muistojen Talo on kuulunut tähän asti ainoana Pohjoismaana Euroopan muistelutyöverkostoon vuodesta 2004. Tähän teatteripainotteiseen konferenssiin osallistui uusina maina Ruotsi, Tanska ja Euroopan ulkopuolelta USA, Kanada, Australia ja Singapore. Luentoja ja työpajoja oheisohjelmineen riitti aamusta iltaan: Muistojen Talolta Leonie Hohenthal-Antin ja Varpu Vistala rakensivat työpajan aiheena lapsuuden muistot esineistä, kuvista, piirroksista ja  vanhoista leluista, joiden pohjalta osallistujat pienryhmissä rakensivat lapsuudenmuistoihinsa pohjautuvia pienoisdraamoja. Tämän lisäksi Leonie esitteli muistojen teatteri Nelikon uusimman produktionsa valmistusprosessin ”Oi niitä aikoja- kakarana 1950-luvulla” ja sen saaman vastaanoton 9:ssä Kotkan hoivakodissa.

Konferenssissa kuulimme noin 30 inspiroivaa luentoa ja puheenvuoroa, eri maiden kokemuksia luovasta muistelutyöstä. Eväitä jäi kotiinkin tuomiseksi. Näimme myös useita esityksiä teatterista irlantilaiseen rivitanssiin. Sokerina pohjana oli tsekkiläisen entisen balettitanssijan Petr Veletan tanssiesitys ”Fun and Dance is a cure that will not hurt anybody”, jossa hän iloa pursuavalla olemuksellaan tanssitti pyörätuolissa istuvat ja eri maitten edustajat kunkin maan omaan musiikkin pohjautuen. Varpu ja Leonie joutuivat siis polkkaamaan ehta suomalaiseen tyyliin. Saataisipa Petr tänne Suomeen ja Kotkaan näyttämään taitojaan ja tuomaan tanssin iloa hoivakoteihin!

4.5. aamulla ennen lähdön hetkeä partnerimaiden edustajat kokoontuivat pohtimaan ja suunnittelemaan jatkoa. Ruotsin edustajat vuorostaan haastattelivat ja filmasivat sekä Pam Schweitzerin – pääkoordinaattorin- että Leonien kokemuksia muistojen teatterista, josta Ruotsissa halutaan uutta työrukkasta sosiaali- ja terveysalalle. Pohjoismaissa on vielä tämän vuoden käynnissä ”Muistojen teatteri Pohjoismaissa”-projekti. Filmi tullaan ehkä näkemään vielä Youtubessa!

Muistojen Talo
Merikatu 3
48100 KOTKA


Puh. 050 593 2224
muistojentalo@kymp.net