KANSALLISMUSEOSSA MUISTOJEN TALON MUISTORASIAT

Kansallismuseossa 22.1. 2020 järjestettiin Muistelu-ilta, jossa julkaistiin Duodecimin kustantama kirja Muistisairaan hoito. Tässä kattavassa kirjassa (382 siviua) on peräti 31 kirjoittajaa. Leonie Hohenthal-Antin on yksi heistä: artikkelit luovasta muistelutyöstä, muistorasioista ja muistojen teatterista. Tilaisuuden järjestäjät pyysivät Leonieta tuomaan Muistojen Talolta muistorasioita, koska järjestäjien mukaan ”on tärkeää, että tämä loistava työskentelymuoto saisi näkyvyyttä muistisairaiden kanssa työskentelevien ammattilaisten keskuudessa.” Leonie vei mukanaan 4 edustavaa rasiaa.

Tilaisuuteen osallistui 100 vanhustyön ammattilaista ja saimme kuulla monta asiantuntevaa puheenvuoroa, viitattiin myös viimeaikaiseen vanhusten hoidon mediakohuun. Uutena ja ilahduttavana näkökulmana peräänkuulutettiin luovaa työotetta, iloa ja elämyksia muistisairaan hoidossa: se voi olla laulamista ja loruttelua  pukeutumistilanteissa ja muistorasian tekoa yhdessä. Muistorasiat herättivät muutoinkin kuulijoissa ihastusta ja Leonie saikin kertoa virallisen ohjelman ohella muistorasiatyöskentelystä usealle osallistujalle. Järjestäjät oikein usuttivat ihmisiä vierailemaan Muistojen Talolla mainiten myös uusimman näyttelymme ja juhlavuotemme.

 

Kirjan yksi neljästä päätoimittajasta, Annikka Immonen, osallistui 2013 Leonien ja Kansalaisfoorumin järjestämään luovan muistelun pitkäkestoiseen ohjaajakoulutukseen. Hän kertoi, että sen koulutuksen jälkeen aukeni uusi urapolku. Annikka on asiakkuuspäällikkönä Espoon vanhuspalvelussa ja on kehittänyt ns. muistipolun, josta hän myös uudessa kirjassa kirjoittaa. Sen lisäksi hän on Espoossa käynnistänyt useita muistorasiaprojekteja. Tilaisuudessa oli muitakin koulutuksen käyneitä luovan muistelun ohjaajia, jotka kertoivat useista innostavista ja toteutetuista projekteista: pioneerityömme ei todellakaan ole mennyt hukkaan ja jälleen tuntui, että Muistojen Talo tunnetaan paremmin muualla Suomessa. 

Muistojen Talo
Merikatu 3
48100 KOTKA


Puh. 050 593 2224
muistojentalo@kymp.net