Kansainvälisyys

Kansainvälisyys

Muistojen Talon Kannatusyhdistys on jo vuodesta 2004 ollut Euroopan muistelutyöverkoston jäsen.

Muistojen Talon Kannatusyhdistys on jo vuodesta 2004 ollut Euroopan muistelutyöverkoston jäsen ja partneri kansainvälisissä projekteissa:

MAKING MEMORIES MATTER I 2005-2007
MAKING MEMORIES MATTER II 2007-?

Kansainväliseen projektiin osallistui aluksi 7 Euroopan maata: Saksa, Englanti, Puola, Romania, Tsekki, Espanja ja Suomi. Olimme siis ainoana Pohjoismaista mukana.

Kussakin maassa ikäihmiset samanaikaisesti yhdessä luovan muistelun osaajien ja kuvataiteilijoiden kanssa työstivät oman muistorasian. Näyttelystä tuli Toisen maailmansodan päättymisen juhlakiertue ja suurin osa rasioista rakennettiin armeijan ammuslaatikoihin.

”Voimaa muistoista” - muistorasianäyttely oli erinomainen esimerkki kulttuurit ylittävästä muistelutyöstä, jossa käytettiin visuaalisia mentelmiä. Euroopan muistelutyöverkoston hallinnoimassa projektissa oli alunperin mukana 7 Euroopan maata (Saksa, Englanti, Puola, Romania, Tsekki, Espanja ja Suomi).Kotkan Muistojen Talo oli ainoana Pohjoismaista mukana tässä kansainvälisessä projektissa.

Kussakin maassa ikäihmiset samanaikaisesti yhdessä luovan muistelun osaajien ja kuvataiteilijoiden kanssa työstivät omat muistirasiansa.  Syntyi noin 100 ikäihmisten muistoihin pohjautuvaa muistirasiaa, jotka lähtivät 2005 kiertämään Euroopan eri maissa. ”Voimaa muistoista”-näyttely oli Toisen maailmansodan päättymisen juhlakiertue. Muistorasioista suurin osa kuvasi yksilön lähihistoriakokemusta, jonka kirjo oli omiaan murtamaan niin ikä- kuin kulttuurieroavuuksia.

Näyttely ei päättynytkään heinäkuussa 2005 Berliiniin vaan se sai jatkoa ja uusia maita tuli mukaan.

Näyttelystä tuli ”päättymätön tarina”, joka sai jatkoa vuonna 2007, jolloin uusia maita tuli mukaan. Muistojen Talon innoittamana Kotkan ystävyyskaupunki Tallinna rakensi myös ”Voimaa muistoista” II-näyttelyyn omat muistorasiansa. ”Voimaa muistoista”/ ”Erinnerungen Raum Geben”- näyttely palkittiin Saksassa.

Muistorasiatyöskentely jatkuu niin paikallisesti kuin kansainvälisesti, vaikka aiheeseen liittynyt projekti onkin päättynyt. Voimaa muistoista projektin rasioihin voi tutustua tsekkiläisten tekemästä videosta: Memory Boxes Prague

Muistoista Voimaa Omaishoitoon/ Remembering Together (RTRT)
Reminiscence Training for family carers of people with dementia. 2010-2012
RYCT-training. Remembering Yesterday, Caring Today-training 2013-2014

Euroopan muistelutyö verkoston Grundtvig-rahoitteinen kaksivuotinen projekti RTRT käynnistyi 1.8.2010. ”Kick off”- seminaari järjestettiin Belfastissa 3.-5.9 2010. Suomen lisäksi mukana on yhdeksän partnerimaata. Vuonna 2011 mukaan tuli vielä Ranska. Muistojen Talon Kannatusyhdistys ry on ainoa pohjoismainen kumppani hankkeessa, jonka tarkoituksena oli tukea omaishoitajia ja perehdyttää heitä luovan muistelutyön mahdollisuuksiin.

Katso lisää seuraavista linkeistä:
www.reminiscencetheatrearchive.org.uk

www.europeanreminiscencenetwork.org

www.rememberingyesterdaycaringtoday.com

(Linkit päivitetty 18.10.2021)

Vuodesta 2014 eteenpäin olemme edelleen ulkojäsenenä Euroopan muistelutyöverkoston koulutusprojekteissa. RYCT/RTRT-projektien 20-vuotis juhlaseminaari piedttiin Lontoossa 9.-11.11. 2017. Leonie Hohenthal-Antin luennoi aiheesta ”Reminiscence Theatre- ”highly specific cultural drug” in dementia care” ja yhdesä Varpu Vistalan kanssa pitivät draamatyöpojan aiheena rakkaus.

Toukuussa 2019 Leonie Hohenthal-Antin ja Varpu Vistala osallistuvat Dublinissa järjestettävään Euroopan muistelutyöverkoston partneritapaamiseen ja seminaariin. Aiheena on muistojen teatteri ja omaishoitajaprojektit.

Vuonna 2016 Euroopan komissio myönsi RYCT-training-projektille ”success-story”-kunniamaininnan.