Muistorasia – eletyn elämän pienoisnäyttämö

Muistorasia – eletyn elämän pienoisnäyttämö

Muistorasian avulla eletty elämä tulee näkyväksi ja siinä voi samanaikaisesti olla läsnä sekä henkilökohtainen, yhteisöllinen, historiallinen että taiteellinen taso. 

Muistorasia on muistelun tuloksena syntynyt konkreettinen laatikko tai rasia, joka kertoo siihen koottujen esineiden, kuvien, valokuvien, dokumenttien, materiaalien ja värien välityksellä henkilön eletystä elämästä ja muistoista. Se on tiiviiseen muotoon pakattu yksilön henkilöhistoria tai sen osa, eräänlainen visuaalinen elämänkerta. Muistorasia on kolmiulotteinen kollaasityö, muistuma eletystä elämästä samaan tapaan kuin valokuva, joskin monipuolisempi.

Muistorasian voi rakentaa mihin tahansa laatikon tapaiseen, jossa on riittävän tukevat seinät esineiden ja kuvien kiinnittämistä varten. Muistorasian voi tehdä yksin, toisen kanssa tai ryhmässä. Sen voi tehdä tietystä elämänvaiheesta kuten lapsuus, nuoruus, kouluaika, työelämä tai koko elämänkaaresta. Muistorasian teemana voi olla myös itselle merkittävä harrastus, paikka, kokemus tai henkilö.

Muistorasian avulla eletty elämä tulee näkyväksi ja siinä voi samanaikaisesti olla läsnä sekä henkilökohtainen, yhteisöllinen, historiallinen että taiteellinen taso. Muistojen Talolla on mahdollista kouluttautua muistorasiatyöskentelyyn (lue lisää koulutuksesta tästä).

Muistorasiatyöskentely alkoi Muistojen Talolla 2005 kansainvälisen Voimaa muistoista -projektin seurauksena (lue lisää kansainvälisyydestä tästä).

Eletty elämä saa näkyvän muodon

Muistorasian tekeminen voi olla tekijälleen voimaannuttava ja merkityksellinen kokemus. Tekijälleen muistorasia voi olla suuri ylpeyden aihe, jota mielellään esitellään muille.

Kun muistelija rakentaa muistorasian, oma eletty elämä saa näkyvän muodon. Samalla vahvistuu käsitys siitä, kuka hän on ja millaisen elämän hän on elänyt. Muistorasia muistuttaa monessa mielessä muistojen teatteria. Muistorasiaa katsellessa on aivan kun kurkistaisi sisään pieneen teatteritilaan ja katselisi eletyn elämän pienoisnäyttämöä. Rakentaessaan muistorasiaansa, muistelija voi käydä vuoropuhelua menneen elämän/ menneisyyden kanssa ja lavastaa sen mieleisekseen.

Muistorasiatyöskentely sopii moneen yhteyteen. Muistorasiatyöskentely auttaa sopeutumaan elämänmuutoksiin, kuten eläkkeelle siirtymiseen. Se sopii työyhteisökoulutuksen välineeksi, se tuo lohtua surutyöhön ja helpottaa traumatyöskentelyä.

Muistorasiatyöskentely on osoittautunut erinomaiseksi välineeksi muun muassa muistisairaiden hyvinvoinnin tukemisessa. Euroopan muistelutyöverkoston 12 eri maan projektissa RTRT Reminiscence Training for Family Carers of People with Dementia (2010–2012) omaishoitajat ja heidän muistisairaat puolisonsa rakensivat Muistojen Talolla muistorasioita yhteisen elämänsä onnellisimmista muistoista.